čtvrtek 9. dubna 2015

Výzva odvážných pekařů (The Daring Bakers) - Tarte Tatin

Poslední dobou to tu trochu flákám, ale kdo by se divil, když mojí hlavní náplní je psaní diplomky. Nemůžete se proto divit, že už mi moc času i chuti do psaní nezbývá. Proto i s touhle výzvou přicházím o nějaký ten den pozdě, upekla jsme sice tenhle moučník včas, ovšem na psaní čas nebyl.

Březnovou výzvu hostovala Korena z Korena in the Kitchen a byla to skutečně zajímavá výzva. Za úkol bylo připravit Tarte Tatin a to z domácího těsta, to je podobné našemu lineckému. Tento koláč se peče naopak. Tedy náplň, já zvolila klasickou jablečnou, se dá dospodu a těsto na vrch. Celý dort se pak po upečení převrátí. Těsto jsem zvolila podle přiloženého receptu a snažila se ho držet i když něco bylo třeba upravit. Nějaká ta chybka se přeci jen při pečení koláče vloudila ......





Co budeme potřebovat:
Pomůcky
miska
vidlička
hrnec vhodný do trouby nebo forma které neproteče dno

Těsto
140g hladké mouky
120g másla
1/4 lžičky soli
1/4 hrnku studené vody

Náplň
6-8 pevných jablek podle jejich velikosti
šťáva z poloviny citronu
85g másla
265g cukru krystal
špetka soli


Postup:

Do misky dáme mouku se solí a přikrájíme na malé kostky změklé máslo. Máslo s moukou pomocí vidličky rozhněteme, až se nám těsto začne cuckovat, poté přidám studenou vodu a smícháme. Nakonec těsto vezmeme do ruky a trochu prohněteme, pokud moc lepí dosypeme mouku, pokud se trhá a drobí tak přidáme trošku vody. Těsto nesmíme moc zpracovat, jen tak lehce aby mělo drsný vzhled. Těsto dáme na 20 minut vychladit. Když nám těsto zchladlo vyválíme z něj obdélník který přeložíme několikrát na sebe a znovu vyválíme obdélník. Takto postupujeme 5-8X mezi jednotlivými  rozváleními je dobré občas těsto nechat chvilku vychladit, zvláště pokud máte v kuchyni teplo. Nakonec dáme těsto do lednice a připravíme náplň.


Nejdříve oloupeme a rozčtvrtíme jablka, přidáme k nim citronovou šťávu a 65g cukru a necháme cca 15 minut ležet. Jablka tak nezhnědnou a pustí trochu šťávy.
Jablka, z kterých jsme předtím odlili šťávu dám péct na do hrnce asi na 20 minut a 180°C do trouby, aby trochu změkla. V receptu se jablka nechávala změknout již s karamelem, ale ten pak velice rád hořkne.

Připravíme karamel z másla, 200g cukru a soli. Tady pozor aby se nám nepřipálil, jakmile začne hnědnout dejte ho raději na stranu, já moc dlouho čekala a trochu mi nahořkl (můj věčný boj s karamelem).

Karamel smícháme s jablky a položíme na ně kruh z vyváleného těsta, může být malinko větší, než hrnec a dáme péct na dalších 20 minut a 180°C, posledních 5 minut doporučuji péct na 200°C aby těsto pěkně zhnědlo. Koláč vyndáme necháme vychladnout a pak obrátíme na tác.
Hotovo, takže pokud vám nezhořkl karamel jako mě napoprvé, určitě si moc pochutnáte.


Tip:
Pokud se do karamelu nechcete pouštět, prostě přidejte více cukr k jablkům a pečte bez něj. Já druhý koláč nestihla vyfotit, dříve se snědl.










Žádné komentáře:

Okomentovat