Každý rok,
měsíc před Vánoci jezdím k tetě a strejdovi na chatu, kde se schází příbuzní a
kamarádi, aby společně přes víkend napekli perníčky. Letos tomu nebylo jinak. První
den začíná už v půl deváté pečením. Teta nám den předem každému
připraví jednu várku těsta a jedno tvrdší na chaloupku a podobné věci. Nutno říci, že
jsem zatím jediná, kdo je na své těsto sám, ostatní mají za pomocníky děti, nebo
jako bratranec kamarádky. Příští rok snad také budu mít pomocné ruce v podobě
mého přítele.
Dopoledne vykrájíme, co se nám jen líbí a odpoledne přijde
nejvíce práce, mnohahodinové zdobení, v kterém často pokračujeme i v neděli.
Letos mi to šlo neobvykle rychle a v neděli dopoledne bylo vše nazdobeno. Jindy
odjíždím večer ještě s nenazdobenými perníky.
Perníky
občas peču i s kamarádkou během prosince, a tak už i mé zdobení je trochu lepší,
než tomu bylo na začátku. Medové perníčky od tety Haničky jsou ty nejlepší a jsou u
nás velice oblíbené, proto se s vámi chci podělit o recept a o radost z
nazdobeného cukroví.
Co budeme
potřebovat:
Těsto
- 3 vejce
- 150g moučkového cukru
- 100g medu
- 50g rozpuštěného tuku (Hery, másla)
- 1a1/2 kypřícího prášku do perníku
- 500g hladké mouky
Na
pomašlování
- 1 vejce
- l žíce kakaa
Poleva
- 140- 160g moučkového cukru
- 1 bílek
- pár kapek citronové šťávy
- 1 lžička solamilu
Suroviny
dáme do mísy a pokud máme, necháme prohníst v kuchyňském robotu, nebo pokud
nemáte jako já, smíchejte vše ručně. Těsto by se nemělo příliš lepit a mělo by
být hezky vláčné. Takto vzniklé těsto pomoučněte a nechte v chladu pod utěrkou
ležet do druhého dne. Druhý den rozválejte těsto na pomoučněném vále na
placku o výšce několika milimetrů a vykrajujte vámi zvolenými
vykrajovátky. Vykrojené
cukroví pečeme na pečícím papíře při 180°C, dokud jeho okraje mírně neztmavnou, tedy asi 8 minut. Ještě
horké perníčky potřete rozmíchaným vejcem s kakaem, perníčky se pak krásně
lesknou.
Po
vychladnutí můžeme cukroví zdobit bílkovou polevou. Tu vytvoříte zašleháním prosátého moučkového cukru do bílku s citronovou šťávou, dokud není poleva dostatečně tuhá. Nakonec přimícháte i lžičku solamilu, dává se tam aby se poleva nedrolila a při zdobení se i méně hrudkuje. Polevu si můžete dát do
zdobících sáčků se špičkou s malým průměrem, nebo do zipového pytlíku kterému
odstřihnete růžek. Další variantou je vyrobit si papírový kornoutek z pečícího
papíru a odstřihnout mu malou špičku.
Tip
Chcete-li
aby perníčky byly barevné, místo kakaa přidejte do vejce potravinářské
barvivo.
Obarvit se
dá samozřejmě i poleva. Pokud používáte práškové barvivo, rozmíchejte ho
nejdříve v trošce vody a až pak přidejte do polevy.
Perníčky
dozdobte i jinými ozdůbkami, například cukrovými kuličkami nebo vločkami, ty
určitě před vánoci najdete ve všech obchodech.
Vaše Annebake
Žádné komentáře:
Okomentovat