čtvrtek 6. listopadu 2014

Pravý Newyorský cheesecake a jeho obměny

Hrozně ráda jím tvarohové dorty a kdo by potom nemiloval cheesecake. Přináším vám recept na ten klasický základní Newyorský cheesecake, ale nebojte, u drahých surovin typu Philadelphia uvedu i levnější, nebo dostupnější varianty (pak už nebude cheesecake pravý Newyorský, ale nejméně stejně dobrý).  První co bych měla říct, co vlastně cheesecake je. Je to už podle názvu dort tvořený sušenkovým korpusem a vrchní ''tvarohovou'' náplň tvoří hlavně Cream cheese.
http://annebake.blogspot.cz/2014/11/pravy-newyorsky-cheesecake-jeho-obmeny.html

Co je Cream cheese?
Je to v překladu vlastně smetanový sýr, v Americe se nejčastěji používá právě Philadelphia, u nás se hojně používá Ricotta, lučina, nebo kombinace Ricotta - Philadelphia. Ale dají se použít i jiné sýry. Myslím, že Kaufland prodává výrobek nazvaný Smetanový sýr a pokud je nejhůř, nechutná cheesecake špatně ani z obyčejného tvarohu. Já si připravuji Cream cheese doma sama.
Návod na něj najdete tady - domácí Cream cheese


Co budete potřebovat?
Pomůcky
kulatá forma na dort
šlehač
mixér nebo váleček

pečící papír
stěrka nebo nůž


Korpus
90g rozpuštěného másla
200g digestivních sušenek (já si přivezla z Irska Digestive u nás jsou ty samé docela drahé, ale v Čechách se mi osvědčili sušenky Club)
1lžíce cukru krystal/krupice

Náplň
900g Philadelphie (nebo jiného Creme cheese)
200g cukru (nejlépe hnědého ale může být i obyčejný krystal)
2 lžíce vanilkového cukru - jak na něj píšu tady (nebo lžička vanilkové esence)
1 lžička kůry z citronu (doporučuji Bio)
3 vejce a jeden žloutek
pokud chcete cheesecake vyšší přidejte zakysanou smetanu cca 250ml

Postup:
Připravíme si formu na dort, dno vyložíme pečícím papírem a stěny pomažeme máslem asi do výše 2 cm. Poté rozemeleme sušenky ve food procesoru, nebo rozdrtíme válečkem v sáčku pod utěrkou. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a pokryjeme jimi dno, případně si vytvoříme zvýšený okraj. Dáme péct do trouby na 10 minut při 160°C Poté vyndáme a necháme vychladnout.

Než nám základ vychladne, připravíme si krém.
Vyšleháme Creme cheese do krémové konzistence, na to stačí asi 2 minuty a pak při pomalém šlehání přidáváme smíchaný cukr a citronovou kůru (pokud používáte lučinu nebo Ricottu doporučuji v této fázi i špetku soli).


Pomalu vmícháme vejce se žloutkem. Nakonec všlehejte i zakysanou smetanu pokud jí chcete přidat. Krém by měl být hladký, lehký a provzdušněný.
Nyní znovu pomažte stěny formy máslem a pomalu vlijte krém na sušenkový základ. Krém uhlaďte stěrkou či nožem, povrch by měl být co nejrovnější.

Pečení:
Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, pomáhá to držet všude stejnou teplotu a cheesecake je potom i méně vysušený a nepraská. Já se toho bojím a tak používám druhý možný způsob. Těsně pod mřížku, na které je forma s budoucím cheesecakem dávám pekáček s vodou, funguje to stejně. Trouba by také měla být předem předehřátá na 180°C. Pečeme cca 15minut, pak stáhneme na  12O°C a pečeme dalších 30-45 minut. Doba pečení závisí na troubě a na výšce náplně. Trouba by se během pečení neměla otevírat, udělejte to tedy, až ke konci pečení kdy budete chtít dort zkontrolovat. Cheesecake je hotový když je náplň na okraji pevná ale uprostřed se ještě trochu třese. Pokud to splňuje, vypněte troubu, dort nechte uvnitř a pootevřete dvířka, po 20 minutách dort vyndejte a nechte úplně vychladnout. Nakonec ho dejte do lednice nejméně na 2 hodiny před podáváním.

Tipy:
Připravte si cheesecake den předem, delší chlazení v lednici mu jen prospěje.
Do krému můžete přidat vaše oblíbené suroviny podle chuti, čokoládu, kakao, skořice a další.
Pokud vám cheesecake popraskal, stačí povrch zamaskovat a ozdobit krémem, ovocem nebo čokoládou.
Pozor:
I mě poprvé překvapilo, když jsem koupila Philadelphii a zjistila jsem, že je slaná. Je to tak správně a nemusíte se bát, proto se do receptu bez Philadelphie přidává i špetka soli Cheesecake tak dostane svojí typickou chuť.


Vaše Annebake







4 komentáře:

  1. Pečený cheescake jsem zkoušela jednou a i díky tomu, že vodní lázeň nedopadla tak, jak měla, se mi úplně nevyvedl. Podruhé jsem dělala cheescake nepečený, na který sice všichni, kdo ochutnali, chtěli recept, ale pro mě to ještě nebylo ono. Až se budu pokoušet o třetí verzi, nechám se inspirovat Vaší instruktáží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano s vodní lázní také nemám dobrou zkušenost. Nepečený cheesecake je moc dobrý, ale jak říkáte není to ono, chybí tomu ta správná konzistence Doufám, že se zadaří.

      Vymazat
  2. mmmmmm na jídlo jsem já ujetá !!!!

    OdpovědětVymazat
  3. určitě nedávat korpus do trouby pokud chcete dělat okraje!!!

    OdpovědětVymazat