středa 12. listopadu 2014

Rychlé marmeládové koláčky

Za okny se střídá babí léto a opravdový podzim, a když se zatáhne, člověku by se nechtělo vytáhnout paty z domu. Pokud je venku sychravo, ráda si jen tak zalezu do tepla s knihou a čajem, ale co k němu. Musí to být rychlé, abych místo čtení nestrávila den v kuchyni, dobré a taky by to mohlo chvilku vydržet i když se na to vrhnou ochutnávači.

A tak vznikly tyhle koláčky. Ale nemyslete si, recept jsme si nevymyslela hned. Koláčky nejdřív byly moc tvrdé a museli se nechat uležet, potom chutnali trochu po sodě, ale byli krásně křupavé a hned k snězení. Výsledek mého snažení si můžete přečíst tady a nemusíte už nic riskovat. Koláčky jsou krásně křupavé a k čaji to pravé.




Co budete potřebovat?
Pomůcky
plech na pečení
pečící papír
větší vařečka, nebo odměrka
zipoví pytlík nebo lžička na aplikaci marmelády

Suroviny
230g tuku na pečení nebo másla
100g cukru krystal/krupice
350g hladké mouky
1žloudek
1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička vanilkového cukru
vaše oblíbená marmeláda (já použila rybízovou)



Postup:
Utřeme tuk s cukrem i vanilkovým cukrem, tak aby se vytvořila pěkně hladká hmota. Do této hmoty přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. Pokud se bude při práci lepit, přidejte trochu mouky.


Z těsta si uděláme kuličky o průměru asi 2cm, ale záleží více méně na vás, jak veliké chcete mít koláčky. Kuličky klademe na předem připravený plech s pečícím papírem.

Do kuliček uděláme důlek pomoučněnou rukojetí vařečky nebo odměrkou. Já používám co, mám zrovna po ruce. Důlky je dobré udělat co nejdříve po vytvarování kuličky, jinak těsto osychá a při dělání důlků praská. Pokud se stalo, že těsto moc popraskalo, vezměte ho do ruky, zahřejte, udělejte kuličku a znovu udělejte důlek, určitě se podaří.


Pokud už máte udělané důlky, naplňte zipový pytlík 3 lžícemi marmelády, promíchejte, aby nebyla moc tuhá a ustřihněte malý kousek rohu pytlíku. Takto vytvořeným otvorem můžete plnit koláčky. Pokud nemáte sáček, použijte na plnění lžičku.


Takto připravené koláčky dáme péct do trouby na 170°C asi na 15 minut. Jakmile začnou hnědnout okraje, vyndáme a necháme vystydnout. Hotovo můžeme servírovat, a nebo ujídat k čaji či kávě.


Tip:
Pokud se vám stalo, že po upečení bylo v koláčku málo marmelády, pravděpodobně byla velice řídká a v troubě se vypařila voda. Nezoufejte, koláček můžete doplnit i po upečení, jen je lepší nechat uležet do druhého dne

Vaše Annebake

Žádné komentáře:

Okomentovat