Tohle pečivo jsem si zamilovala na základní škole kam jsem dojížděla a protože, poškole měla bylo hodně času, než mi jel autobus, často jsem skončila v kavárničce nebo lahůdkách, kde mým oblíbeným přítelem v čekání byly Švýcraky. Skořicová chuť Švýcarek i jejich příznivá cena mě tak doprovázely až na vysokou školu. Dnes už kavárna, do které jsem chodila neexistuje a tak si Švýcarky peču doma. Jsou stejně dobré možná i lepší a o skořicovou radost z nich se mohu podělit i s ostatními.
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 – 200 ml mléka
- 200 ml 30% smetany
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 3 lžíce cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- pytlík nebo 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžíce skořice
- cukr krupice/krystal
Postup:
Z droždí cukru a trošky mléka (podle potřeby) uděláme kašičku, pokud je řidší nic se neděje, důležité je aby droždí nemělo hrudky.
Kašičku potom zamícháme s moukou a ostatními surovinami. Vytvoříme pěkné nelepivé těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, pokud máte doma chladno, můžete nechat kynout i déle.
Po vykynutí těsto rozválíme na obdélník, potřeme směsí rozpuštěného másla skořice a cukrů.
Těsto pak svineme jako roládu, kterou pak krájíme asi na 5 centimetrové plátky.
Takto vzniklá kolečka naskládáme na plech v dostatečné vzdálenosti, protože ještě nakynou a v půlce je drobně smáčkneme špejlí, tím nám vznikne charakteristický tvar švýcarek. Necháme ještě 15 minut kynout a postup se špejlí zopakujeme.
Dáme péct na 180°C a čekáme, až zezlátnou.
Hotvo! Nechte vychladnout a můžete podávat
Tip
Pokud máte rádi čokoládu, rozinky nebo jiné dobroty, můžete je do Švýcarek přidat, tak jako to vidíte na obrázku kde vedle skořicové jsou i dvě čokoládové. Nebo prostě vynechejte skořici a udělejte je vanilkové. Fantazii se meze nekladou.
Skořici miluju a vypadá to naprosto skvěle :) Bohužel já a kynuté těsto nejsme moc kámoši :D
OdpovědětVymazatHairOCD
Tohoto kynutého těsta netřeba se bát. Když s dodrží doba kynutí, vždy se povede. :-)
OdpovědětVymazatJo to hodne podobne do svedskych skoricovych sneku zvanych kanelbullar. Svedove do testa jeste nekdy pridavaji kardamon a chutna to s tim vyborne :-)
OdpovědětVymazat