neděle 19. října 2014

Zachraň jídlo - akce Tisíc kilo

Již delší dobu sleduji Zachraň jídlo. Je to velice pěkný projekt několika lidí, co nechtějí aby se jídlo zbytečně vyhazovalo.Tady se o nich dočtete více a dozvíte se jak je podpořit http://www.zachranjidlo.cz 
Loni jsem bohužel propásla jejich akci Hostina pro tisíc, ale tentokrát se zadařilo a na Tisíc kilo jsem přišla i s přítelem osobně.

http://annebake.blogspot.cz/2014/10/zachran-jidlo-akce-tisic-kilo.html


 Akce Tisíc kilo měla za úkol ukázat veřejnosti, že pěstitelé zeleniny a ovoce svou přebytečnou, nebo neforemnou úrodu nemusí vyhazovat, ale mohou ji darovat Potravinové bance, která má v současné době potravin nedostatek. Více se o tom dočtete na výše uvedeném odkazu


Protože já ani přítel nebydlíme v Praze a musíme se tedy řídit spoji, nebylo vstávání o víkendu ve 6:30 zrovna příjemné. A protože s časy vlaků člověk nic nezmůže, už jsme po osmé kráčeli směrem k piazzettě Národního divadla. Překvapilo nás, že nejsme první.

Na piazzetě už to žilo, dobrovolníci ze Zachraň jídlo, už připravovali zeleninu do beden a chystali stolky pro návštěvníky. Kromě nich tu už bylo i pár lidiček, co se sem přišli podívat. Do deváté hodiny bylo ještě mnoho času a tak jme si nejen mi, četli stojany s fakty a vtipnými obrázky o jídle na stojanech kolem.


ukázka z brožurky, která byla k dispozici pro všechny návštevníky

V devět, kdy akce oficiálně začínala, už byly u divadla pěkně seřazené fronty na ''nechtěnou'' zeleninu. Nikdo se netlačil a nálada byla příjemná.Nejen děti si povídali se zeleninou která chodila kolem a my jsme už pomalu odcházeli se svým pytlíkem brambor a mrkve.



 Bylo nám líto, že jsme se tu nemohli zdržet déle na připravený program, ale povinnosti jsou povinnosti. Do kolika bylo na piazzettě rušno tedy nevím, ale určitě všichni odcházeli s dobrou náladou a zachráněnou zeleninou v ruce.

Tak snad zase na viděnou u další záchrany jídla

Ps: naše brambory ve slupce a mrkev skončili nakrájeny na kolečka do pekáčku a upečené společně s kouskem kuřete. Nepřišlo tak nic na zmar a my jsme si moc pochutnali.

vaše Annebake

Žádné komentáře:

Okomentovat