Na výrobu domácího vanilkového cukru najdete několik návodů, já znám tři a vybrala jsem ten prostřední
co potřebujeme:
- 1kg cukru krupice nebo krystal
- 2 vanilkové lusky (dají se sehnat např. v M&S)
postup
Do food processoru (kuchyňský robot) s noži dáme cukr, rozkrojíme oba lusky a z jednoho vydlabeme dužinu přímo do cukru, cukr malinko pomixujeme aby byl jemnější a vanilka se do něj hezky vmíchala, potom přesypeme do nádoby s víčkem. Do nádoby přidáme i zbytky lusků a necháme si někde v suchu na dny, kdy se nám bude hodit do pečení.
Další možnosti
Jelikož jsme do cukru vmíchali vnitřek lusku, lze cukr používat prakticky ihned. Cukr si můžete udělat i bez vmíchání, jen do krabičky položit rozkrojený lusky, nechat cukr proležet a občas protřepat a jen dosypávat cukr. Cukr sice krásně voní, ale chuť není tak silná. Osobně mám raději, výše popsanou variantu, cukr více vanilkově chutná a ne jen voní. Druhý lusk můžete po spotřebování cukru použít na nové kilo.
Třetí variantou je v mlýnku umlít 2 nakrájené vanilkové lusky s cukrem, tak jako to dělá Jamie Oliver, ale na to už musí být lepší mlýnek nebo mixér, který ne každý z nás doma má. (Ale můžete tak spotřebovat i vydlabané lusky z tohoto návodu.)
Stejný postup můžete udělat s moučkovým cukrem.
vaše Annebake
Super nápad s tím vanilkovým cukrem. Já bych ale asi zvolila spíš třtinový cukr, než klasický bílý. Každopádně díky za inspiraci :-)
OdpovědětVymazatUrčitě, třtinový cukr je ideální, ale ne každý ho má rád. Potom už není vanilkový cukr tak finančně nenáročný ;-) Ovšem fantazii se meze nekladou.
Vymazat