úterý 21. října 2014

Vanilkový cukr

Protože mám ráda vanilku a do spousty věcí, které peču dávám vanilkový cukr, rozhodla jsem se loni před vánoci udělat si vanilkový cukr vlastní. Voní a mnohem lépe chutná než ten kupovaný  a  srovnávat ho s vanilinovým ani nejde. Příprava je přitom jednoduchá a peněženku ani tolik nezatíží.
http://annebake.blogspot.cz/2014/10/vanilkovy-cukr.html

Na výrobu domácího vanilkového cukru najdete několik návodů, já znám tři a vybrala jsem ten prostřední

co potřebujeme:
  • 1kg cukru krupice nebo krystal
  • 2 vanilkové lusky (dají se sehnat např. v M&S)

postup
Do food processoru (kuchyňský robot) s noži dáme cukr, rozkrojíme oba lusky a z jednoho vydlabeme dužinu přímo do cukru, cukr malinko pomixujeme aby byl jemnější a vanilka se do něj hezky vmíchala, potom přesypeme do nádoby s víčkem. Do nádoby přidáme i zbytky lusků a necháme si někde v suchu na dny, kdy se nám bude hodit do pečení.

Další možnosti
Jelikož jsme do cukru vmíchali vnitřek lusku, lze cukr používat prakticky ihned. Cukr si můžete udělat i bez vmíchání, jen do krabičky položit rozkrojený lusky, nechat cukr proležet a občas protřepat a jen dosypávat cukr. Cukr sice krásně voní, ale chuť není tak silná. Osobně mám raději, výše popsanou variantu, cukr více vanilkově chutná a ne jen voní. Druhý lusk můžete po spotřebování cukru použít na nové kilo.

 Třetí variantou je v mlýnku umlít 2 nakrájené vanilkové lusky s cukrem, tak jako to dělá Jamie Oliver, ale na to už musí být lepší mlýnek nebo mixér, který ne každý z nás doma má. (Ale můžete tak spotřebovat i vydlabané lusky z tohoto návodu.)

Tip
Stejný postup můžete udělat s moučkovým cukrem.

vaše Annebake

2 komentáře:

  1. Super nápad s tím vanilkovým cukrem. Já bych ale asi zvolila spíš třtinový cukr, než klasický bílý. Každopádně díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, třtinový cukr je ideální, ale ne každý ho má rád. Potom už není vanilkový cukr tak finančně nenáročný ;-) Ovšem fantazii se meze nekladou.

      Vymazat