Ano čtete správně Levandulové, když jsem na ně
poprvé viděla recept u přítelovy babičky, musela jsem si ho vyfotit. Dlouhou
dobu jsem přemýšlela, jaké mohou být. Doma na zahrádce máme levandule plno, a
když jsem se jednou omylem olízla po jejím sběru, bylo to hrozně hořké, což mě
odrazovala od pečení těchto sušenek. Protože jsem si ale řekla, že každý týden
upeču něco dobrého a pokud možno nového, nakonec jsem se přemluvila a rozhodla
jsem se, že je upeču. To jsme ovšem nevěděla, že vyfocený recept jsem nejspíše
z fotoaparátu vymazala a nikde neuložila.
Na řadu přišlo hledání nějakého jednoduchého
receptu na internetu. No nebudu vás napínat, nenašla jsem nic, co by mě
uspokojilo a šla jsem na to po svém. Podívala jsem se do lednice a zjistila, že
tam toho mnoho není. To je tak když žijete s mamkou, která nerada vaří a
jídlo jí prý nic moc neříká, potom je zákonitě lednice stále skoro prázdná.
Nakonec to dopadlo nad očekávání dobře, z nalezených surovin jsem udělala těsto
a po sušenkách se jen zaprášilo a to hlavně z máminy strany, které sice jídlo
nic neříká, ale když jde o nějakou dobrotu, zmizí, ani se neví jak.
Tady je už
zmiňovaný recept.
Co budeme potřebovat:
- 175g rostlinného tuku na pečení
- 100g jemnějšího krystalového cukru, pokud nemáte, stačí mírně pomixovat normální cukr
- 225g hladké mouky
- 1 lžíce sušených květů levandule
Postup:
Tuk smícháme s levandulí, tak se z ní nejlépe uvolní aromatické látky.
Poté utřeme tuk s cukrem do něhož přimícháváme postupně mouku. Vytvoříme
hladké nelepivé těsto, z kterého vytvoříme válečky, tak tlusté jak velké
si
přejeme sušenky. Válečky dáme nejméně na hodinu do lednice, nic se
nestane ani,
když ho tam necháme přes noc.
Válečky pak krájíme na kolečka asi 1/2 cm vysoká, pokud chceme kolečka pravidelná, můžeme si pomocí zubní nití. Kolečka pokládáme na pečící papír.
Sušenky pečeme na 150 °C, dokud okraje drobně nezezlátnou.
Tipy:
· Když
se vám krájení sušenek nedaří, těsto můžete vyválet a kolečka vykrájet
· Ne všem je chuť levandule příjemná, proto jí
můžete nahradit, například mátou, zázvorem nebo vanilkou (návod na domácí vanilkový cukr)
· Sušenky
můžete skladovat i přes týden v krabičce vystlané ubrousky, pokud tedy tak
dlouho vydrží ;-)
Ja mam doma stary francouzsky recept na levandulove susenky a take mely uspech ;-) Ty tve vypadaji moc pekne a jeste v te krabicce, to je skoro darkove baleni :-) bára.kára blog
OdpovědětVymazatSušenky jsou oblíbené, často je k dárkům přikládám :-) Ale v téhle krabičce ne
VymazatZní to zajímavě :) Škoda jen, že zrovna není na levandule sezóna. Ale jakmile zas bude, určitě tvůj recept vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatJe pravda, že poslední květy jsem sklízela před 14 dny. Určitě doporučuji, každý je chce ochutnat ze zvědavosti a většinou zachutnají. Pokud tomu tak bude, je super si nějakou nasušit i na zimu.
VymazatHezký večer, opravdu vydrží jen týden?
OdpovědětVymazat