Březnovou výzvu hostovaly Rachael of pizzarossa and
Sawsan of Chef in Disguise a byla skutečně chutná.
Tématem jak si můžete přečíst v názvu článku byl Italský
chléb Foccacia. Na tento chléb tyto dvě slečny připravily hned několik receptů,
ale já si stejně vybrala ten tradiční. Jelikož ale nemáme rádi olivy, šli jsme
na to trochu po svém. Ovšem tento chléb nebo někdo by mohl říct slaný koláč nám
natolik zachutnal, že jsme ho tento měsíc s různými obměnami
pekli už třikrát.
Co budeme potřebovat:
Pomůcky
2 misky
vařečka
plech na pečení
Pomůcky
2 misky
vařečka
plech na pečení
pečící papír
Těsto
400g hladké mouky
lžička cukru
polovina tedy asi 25g klasického droždí nebo 9g sušeného
300ml mléka
lžíce rostlinného oleje
lžička soli
koření podle chuti - já dala tymián, oregano,
pepř a saturejku všeho přibližně lžičku
15g strouhaného parmezánu ale i chedar byl dobrý
300g slaniny nakrájené na kostky
jedna cibule
Postup:
Do misky s mlékem přidáme droždí, cukr a promícháme.
Pokud používáte droždí sušené které já nemám ráda, musíte dávat pozor aby vám
tato směs trochu pěnila pokud to neudělá, kvasinky v droždí už byly
špatné.
Do další misky dáme mouku sůl i koření a smícháme s
olejem a polovinou sýra. Pak přilijeme směs z mléka a droždí a pořádně
smícháme, pokud se těsto hodně lepí na stěny nádoby po lžičkách přisypáváme
mouku. Když se těsto přestane lepit a je kompaktní, necháme ho hodinu až hodinu
a půl pod utěrkou kynout. Kynutí těsta je závislé na teplotě v pokoji a tak se
asi po hodině na něj podívejte, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozprostřete jako placku na pečícím
papírem vyložený plech a poskládejte na něj rovnoměrně slaninu, tu pak malinko
do těsta vtlače, potom posypejte nakrájenou cibulí a můžete i zakápnout
olivovým olejem. Chléb necháme ještě 15 minut kynout a posypeme zbylým sýrem.
Nakonec dáme do předem vyhřáté trouby při 230°C péct na 15 až 20
minut dokud chléb nezhnědne.
Tak a hotovo, jednoduchý a chutný chléb. Doporučuji
nenechat těsto kynout déle než hodinu a půl já na něj při třetím pečení
zapomněla a nechala ho kynout skoro dvojnásobnou dobu. Překynutý chléb byl sice
dobrý, ale byl sušší než ty dva předtím a tolik jsme si nepochutnali.
Mňam, vypadá to výtečně :)
OdpovědětVymazatSice pozdě, ale přece něco napíšu, výborné to je a hlavně slané pečení :)
Vymazat