pondělí 27. dubna 2015

Výzva odvážných pekařů (The Daring Bakers) - Foccacia

Březnovou výzvu hostovaly Rachael of pizzarossa and Sawsan of Chef in Disguise a byla skutečně chutná.
Tématem jak si můžete přečíst v názvu článku byl Italský chléb Foccacia. Na tento chléb tyto dvě slečny připravily hned několik receptů, ale já si stejně vybrala ten tradiční. Jelikož ale nemáme rádi olivy, šli jsme na to trochu po svém. Ovšem tento chléb nebo někdo by mohl říct slaný koláč nám natolik zachutnal, že jsme ho tento měsíc s různými obměnami  pekli už třikrát.



Co budeme potřebovat:
Pomůcky
2 misky
vařečka
plech na pečení
pečící papír

Těsto
400g hladké mouky
lžička cukru
polovina tedy asi 25g klasického droždí nebo 9g sušeného
300ml mléka
lžíce rostlinného oleje
lžička soli
koření podle chuti - já dala tymián, oregano, pepř a saturejku všeho přibližně lžičku 
15g strouhaného parmezánu ale i chedar byl dobrý
300g slaniny nakrájené na kostky
jedna cibule

Postup:
Do misky s mlékem přidáme droždí, cukr a promícháme. Pokud používáte droždí sušené které já nemám ráda, musíte dávat pozor aby vám tato směs trochu pěnila pokud to neudělá, kvasinky v droždí už byly špatné. 
Do další misky dáme mouku sůl i koření a smícháme s olejem a polovinou sýra. Pak přilijeme směs z mléka a droždí a pořádně smícháme, pokud se těsto hodně lepí na stěny nádoby po lžičkách přisypáváme mouku. Když se těsto přestane lepit a je kompaktní, necháme ho hodinu až hodinu a půl pod utěrkou kynout. Kynutí těsta je závislé na teplotě v pokoji a tak se asi po hodině na něj podívejte, mělo by zdvojnásobit svůj objem. 


Vykynuté těsto rozprostřete jako placku na pečícím papírem vyložený plech a poskládejte na něj rovnoměrně slaninu, tu pak malinko do těsta vtlače, potom posypejte nakrájenou cibulí a můžete i zakápnout olivovým olejem. Chléb necháme ještě 15 minut kynout a posypeme zbylým sýrem. Nakonec dáme do předem vyhřáté trouby  při 230°C péct na 15 až 20 minut dokud chléb nezhnědne.




Tak a hotovo, jednoduchý a chutný chléb. Doporučuji nenechat těsto kynout déle než hodinu a půl já na něj při třetím pečení zapomněla a nechala ho kynout skoro dvojnásobnou dobu. Překynutý chléb byl sice dobrý, ale byl sušší než ty dva předtím a tolik jsme si nepochutnali.




2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Sice pozdě, ale přece něco napíšu, výborné to je a hlavně slané pečení :)

      Vymazat