Tento měsíc jsem se
poprvé zúčastnila výzvy odvážných pekařů. Více se o The daring bakers dozvíte tady. Prosincovou výzvu měla na svědomí Andrea
Janssen z www.4pure.nl .
Výzvou byl Holandský sladký chléb. K mání byly dva recepty, jeden s perníkovým
kořením a druhý jen se skořicí a muškátovým oříškem. No a jak už jsme párkrát
na blogu zaznělo, milujeme skořici. Takže jsme se vrhla na chléb s názvem Kruidkoek
Pomůcky
Obdélníková forma na
pečení
Šlehač
Pečicí papír
Váha
300gm hladké mouky
1lžička kypřícího prášku
do pečiva
300g třtinového cukru
1lžíce skořice
½ lžíce nastrouhaného
muškátového oříšku
300 ml mléka
V původním receptu se
dočtete, že třtinový cukr je třeba rozpustit v horkém mléce, já v zápalu vážení
nasypala cukr do směsi s moukou. Chvilku jsem si nadávala. A pak rezignovaně nalila
odměřeně mléko rovnou do směsi. Světe div se, vůbec to nevadilo, možná i proto,
že jsem raději věnovala vice času šlehání. Takže vše odvažte, odměřte, sesypte a smíchejte, nejlépe elektrickým šlehačem.
Těsto jsem potom nalila
do formy vyložené pečícím papírem, dala péct na 180°C a čekala něco přes hodinu.
Poté co špejle, kterou jsem občas zapíchla do těsta, byla už čistá, vytáhla
jsem chléb z trouby a nechala ve formě 10 minut s chladnout. Až trochu
vychladl jsem ho vyklopila na mřížku a nechala vystydnout úplně. Kůrka na
povrchu byla pěkně křupavá a celá kuchyně voněla po skořici a muškátovém
oříšku, tak jak to má před vánoci být. No a chuťově byl chlebík naprosto výborný, určitě ho zařadím mezi své oblíbené.
Tip : některé pečící kolegyně do sladkého chleba přidávají i ořechy, rozinky, nebo mandle
Vaše Annebake
Your peperkoek looks delicious. Great that you participated!
OdpovědětVymazat