středa 28. ledna 2015

Výzva odvážných pekařů (The Daring Bakers) - The Esterhazy cake

Zase po delší době jsem tu s příspěvkem na blog a to s výzvou odvážných pekařů.
Téma tohoto měsíce hostovala Jelena z A Kingdom for a cake a připravila nám opravdovou výzvu, dort Esterházy. Dort je velice náročný na čas a já bych vám doporučila nepouštět se do něj pokud nemáte alespoň dvě formy na dort.  Na výzvu jsme se těšila a dort byl moc dobrý jen příště, buď více forem, nebo ho upeču hranatý.





Co budeme potřebovat:

Ořechový korpus
12 bílků
250g cukru krystal
20g vanilkového cukru
250g mletých lískových oříšků
80g hladké mouky
Ořechový krém
12 žloutků
250g jemnějšího cukru krystal
20g vanilkového cukru
300g másla o pokojové teplotě
150g mletých lískových oříšků
Marmeládová glazura
3lžičky meruňkové marmelády
5ml vody
Cukrová poleva
350g moučkového cukru
10ml slunečnicového oleje
3-4lžičky citronového džusu
asi 3 lžíce horké vody
Čokoládové zdobení
50g hořké čokolády
5ml oleje nebo 100% tuku
100g nahrubo nasekaných lískových ořechů

Postup:

Ořechy
 Lískové ořechy dáme na plech a při 180°C necháme v troubě, dokud nezačnou vonět a jejich slupka neztmavne skoro až do černa. Potom z nich šlupičku odrolte, nemusíte všechnu. Ořechy namelete, jak je potřeba
Korpus
Šlehejte bílky a přidávejte cukr a vanilkový cukr, šlehejte dokud se nezačnou tvořit tuhé vrcholky když vytáhnete mixér, to by mohlo trvat asi 5 minut. Potom pomalu zašlehejte ořechy smíchané s moukou, šlehejte, dokud se vše nespojí.
Nastříhejte si papír a vyložte s ním dno dortové formy, nalijte do ní pětinu těsta a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160°C a pečte asi 20-25 minut Pokud na korpus sáhnete neměl by se lepit, potom je upečený správně . Nechte korpus na papíře a formu nechte vychladnout, než do ní dáte nový papír a další pětinu těsta.

Krém
Krém se dělá ve vodní lázni, do misky, která přijde do vody dejte žloutky a všlehejte cukr, 30 sekund by mělo stačit. Potom zapněte sporák a ohřívejte na mírném plameni asi 15 minut, každé 2 minuty promíchejte a setřete boky nádoby, ke konci časového úseku míchejte stále. Potom sundejte z plotny a nechte vychladnout. Až žloutky s cukrem vychladnou, chvilku je šlehejte, potom vyšlehejte máslo, dokud nebude jemné a nadýchané, jakmile se tak stane, přidejte žloutkovou směs. Nakonec vmixujte namleté ořechy.

Dejte si na stranu asi 2 lžíce krému a zbytkem spojte korpusy, na poslední korpus ale náplň nedávejte. Takto vytvořený dort opět uzavřete do formy na dort a zatižte ho, já to udělala hrncem plným vodou. Dort se tak srovná a náplň se hezky rozloží. Po asi 2 Hodinách ho můžete vyndat. Dort potřete glazurou, kterou vytvoříte smícháním marmelády s vodou a poté okraj dortu pomažte zbylou náplní, na tu pak dozdobte nahrubo nasekanými ořechy.

Nakonec vytvoříme polevu a zdobení. Začneme tím, že si rozehřejeme v sáčku čokoládu s tukem, abychom jí měli připravenou na zdobení, jakmile naneseme polevu.
Cukr smíchejte s citronovou šťávou a olejem, potom po lžičkách přidávejte teplou vodu. Vždy zamíchejte, poleva nesmí být příliš tekutá, aby nestékala z dortu. Jakmile se vám podaří vytvořit správnou konzistenci, pokryjte dort polevou a ihned začněte dort zdobit kruhy z čokolády, pak vezměte párátko a veďte jím čáry přes dort, vždy jednou do středu a jednou z něj, tak vznikne požadovaný vzor pavučiny. Potom celý dort dejte do lednice a nechte nejlépe do druhého dne uležet, určitě vám bude chutnat.




 vaše Annebake

4 komentáře:

  1. Hi Anne, great cake! Thanks for baking with me:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to nádherně! Děláš mi chutě :D Asi na kosmetiku a módu moc nejsi, ale i tak bych byla moc ráda, kdybys i ty navštívila můj blog, případně se stala mojí čtenářkou !! Měj se hezky..:)
    FASHION & BEAUTY

    OdpovědětVymazat