Téma tohoto měsíce hostovala Jelena z A Kingdom for a cake a připravila nám opravdovou výzvu, dort Esterházy. Dort je velice náročný na čas a já bych vám doporučila nepouštět se do něj pokud nemáte alespoň dvě formy na dort. Na výzvu jsme se těšila a dort byl moc dobrý jen příště, buď více forem, nebo ho upeču hranatý.
Co budeme potřebovat:
Ořechový korpus
12 bílků
250g cukru
krystal
20g
vanilkového cukru
250g mletých lískových oříšků
80g hladké
mouky
Ořechový krém
12 žloutků
250g
jemnějšího cukru krystal
20g
vanilkového cukru
300g másla o
pokojové teplotě
150g mletých lískových oříšků
Marmeládová
glazura
3lžičky meruňkové marmelády
3lžičky meruňkové marmelády
5ml vody
Cukrová poleva
350g moučkového cukru
350g moučkového cukru
10ml
slunečnicového oleje
3-4lžičky citronového džusu
asi 3 lžíce horké vody
3-4lžičky citronového džusu
asi 3 lžíce horké vody
Čokoládové
zdobení
50g hořké čokolády
5ml oleje nebo 100% tuku
100g nahrubo nasekaných lískových ořechů
50g hořké čokolády
5ml oleje nebo 100% tuku
100g nahrubo nasekaných lískových ořechů
Ořechy
Lískové ořechy
dáme na plech a při 180°C necháme v troubě, dokud nezačnou vonět a jejich
slupka neztmavne skoro až do černa. Potom z nich šlupičku odrolte,
nemusíte všechnu. Ořechy namelete, jak je potřeba
Korpus
Šlehejte bílky a
přidávejte cukr a vanilkový cukr, šlehejte dokud se nezačnou tvořit tuhé
vrcholky když vytáhnete mixér, to by mohlo trvat asi 5 minut. Potom pomalu
zašlehejte ořechy smíchané s moukou, šlehejte, dokud se vše nespojí.
Nastříhejte si papír
a vyložte s ním dno dortové formy, nalijte do ní pětinu těsta a dejte péct
do předem vyhřáté trouby na 160°C a pečte asi 20-25 minut Pokud na korpus sáhnete
neměl by se lepit, potom je upečený správně . Nechte korpus na papíře a formu
nechte vychladnout, než do ní dáte nový papír a další pětinu těsta.
Krém
Krém se dělá ve
vodní lázni, do misky, která přijde do vody dejte žloutky a všlehejte cukr,
30 sekund by mělo stačit. Potom zapněte sporák a ohřívejte na mírném plameni asi
15 minut, každé 2 minuty promíchejte a setřete boky nádoby, ke konci časového
úseku míchejte stále. Potom sundejte z plotny a nechte vychladnout. Až žloutky
s cukrem vychladnou, chvilku je šlehejte, potom vyšlehejte máslo, dokud
nebude jemné a nadýchané, jakmile se tak stane, přidejte žloutkovou směs.
Nakonec vmixujte namleté ořechy.
Dejte si na stranu
asi 2 lžíce krému a zbytkem spojte korpusy, na poslední korpus ale náplň
nedávejte. Takto vytvořený dort opět uzavřete do formy na dort a zatižte ho, já
to udělala hrncem plným vodou. Dort se tak srovná a náplň se hezky rozloží. Po
asi 2 Hodinách ho můžete vyndat. Dort potřete glazurou, kterou vytvoříte
smícháním marmelády s vodou a poté okraj dortu pomažte zbylou náplní, na
tu pak dozdobte nahrubo nasekanými ořechy.
Nakonec vytvoříme polevu
a zdobení. Začneme tím, že si rozehřejeme v sáčku čokoládu s tukem, abychom
jí měli připravenou na zdobení, jakmile naneseme polevu.
Cukr smíchejte s citronovou
šťávou a olejem, potom po lžičkách přidávejte teplou vodu. Vždy zamíchejte,
poleva nesmí být příliš tekutá, aby nestékala z dortu. Jakmile se vám
podaří vytvořit správnou konzistenci, pokryjte dort polevou a ihned začněte
dort zdobit kruhy z čokolády, pak vezměte párátko a veďte jím čáry přes
dort, vždy jednou do středu a jednou z něj, tak vznikne požadovaný vzor
pavučiny. Potom celý dort dejte do lednice a nechte nejlépe do druhého dne
uležet, určitě vám bude chutnat.
vaše Annebake
Hi Anne, great cake! Thanks for baking with me:)
OdpovědětVymazatThanks for great challenge :)
VymazatLooks delicious!
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně! Děláš mi chutě :D Asi na kosmetiku a módu moc nejsi, ale i tak bych byla moc ráda, kdybys i ty navštívila můj blog, případně se stala mojí čtenářkou !! Měj se hezky..:)
OdpovědětVymazatFASHION & BEAUTY